Закрийте очі і пошепки скажіть: «Пармезан!» І ось ви вже сидите в тіні виноградної лози, п'єте улюблене вино і насолоджуєтеся смаком сиру. Воістину чарівне слово! Не менш чудовий володар цього імені – сир Parmigiano Reggiano. Ми розповімо вам про те, де він народився, як дійшов до наших днів, у яких рецептах його застосовують, про склад і користь пармезану для здоров'я. Зустрічайте, його Величність Пармезан!
Рецептура сиру була розроблена близько 900 років тому на території Цистеріанського і Бенедиктенского монастирів. За всі ці роки склад пармезану не змінився: молоко, вода, сіль і левова частка терпіння під час дозрівання.
Першою письмовою згадкою про сирі є нотаріальний акт, складений в Генуї (Genova) в 1254 році, за яким багата жінка заклала свій будинок заради щорічних поставок 25 кг сиру, виробленого в Пармі. Тоді він був відомий, як caseus parmensis (латинська назва). Протягом XIV століття цистерианцы Бенедиктенского абатства зберігали монополію на виробництво пармезану і продавали його по всій Італії. У XVI столітті рецепт сиру пармезан був проданий в Європу, де його почали готувати кращі кухарі Німеччини і Франції. 7 серпня 1612 року герцог Пармський для захисту оригінального виробництва склав список місць, де могли б використовувати слово «Парма» в назві свого продукту.
До 2004 року в світі було близько 512 виробників сиру з назвою «Пармезан». Але в 2008 році Європейський суд постановив іменувати «Пармезаном» тільки сир, що виготовляється лише в п'яти провінціях Італії (Парма, Реджо-Емілія, Модена, Падуя і Болонья). Молоко для сиру беруть у корів, що пасуться лише на пасовищах регіонів виготовлення оригінального парміджано реджано.
Справжній пармезан відзначений спеціальним знаком якості.
- Як з'явився традиційний бальзамічний оцет Модени DOP?Приготування Традиційного Бальзамічного Оцту з Модени проходить в три етапи: етап підготовки вивареного (увареного) мустьє; етап спиртової та оцтової ферментації, і процес дозрівання і старіння.Як з'явився традиційний бальзамічний оцет Модени DOP?
- Як оливки стають оливковою олієюНа перший погляд оливкова олія це просто вичавлений "сік" оливок. Але насправді, щоб отримати олію високої якості, слід дотримуватися високих стандартів на всіх етапах. Докладніше в статті.Як оливки стають оливковою олією