Прошутто - сыровяленная шинка, найвідомішу з якої роблять у районі міста Парма (звідси і друга назва прошутто - пармська шинка.
Багато італійські області та міста виробляють власну в'ялену шинку – наприклад, Тоскана, Венето, Умбрія, Марки. Але пармська вважається кращою. Відома вона з часів римських імператорів, і виробляли її без перерв навіть у смутні для Італії часи.
Для шинки підходять три породи свиней, вирощених тільки в Північній Італії, причому кожен окіст має свій номер і назва району, де свиня зросла. Справжня «прошутто ді Парма» проводиться тільки в Емілії і прилеглих областях. Після просола окіст витримується від 14 місяців до двох років.
Пармская ветчина относится к продуктам марки DOC (Denominazione di Origine Controllata - Контроль Происхождения). Её вялят на равнинах, и в процессе выдержки каждый окорок проверяется дегустатором, который периодически прокалывает будущую пармскую ветчину костяной проколкой и нюхает, дегустирует запах, и если что не так – выбраковывает. Пармская ветчина считается одной из самых превосходных, хотя некоторые предпочитают более соленый вид ветчины из Сан Даниэле, что недалеко от Венеции.
Запах у прощутто ароматний, на смак вона досить солена. Нарізаний тоненькими, майже прозорими скибочками, шинка подається як закуска або на другий сніданок.Пармську шинку продають вже упакованої або завішують свіжою. Вона прекрасно підходить до курки, а також до телятини.
Головними покупцями пармської шинки є європейські країни, на які припадає 68% всього експортованого обсягу. Лідирують Франція (426 000 окостів), Німеччина (294 000) і Великобританія (184 000). У самій Італії з'їдається більше 80% всіх окостів.
Прошутто не є дешевим продуктом - ціна його в магазинах від 15 євро за кілограм. Окосту пармської шинки цікаві ще й тим, що звисаючи з балок в м'ясних магазинах, вони надають додатковий колорит і надає гостроти відчуттів!
- Як з'явився традиційний бальзамічний оцет Модени DOP?Приготування Традиційного Бальзамічного Оцту з Модени проходить в три етапи: етап підготовки вивареного (увареного) мустьє; етап спиртової та оцтової ферментації, і процес дозрівання і старіння.Як з'явився традиційний бальзамічний оцет Модени DOP?
- Як оливки стають оливковою олієюНа перший погляд оливкова олія це просто вичавлений "сік" оливок. Але насправді, щоб отримати олію високої якості, слід дотримуватися високих стандартів на всіх етапах. Докладніше в статті.Як оливки стають оливковою олією