Артишок-це не плід, бульбу або корінь, а ще не распустившееся нирка чортополоху з сімейства складноцвітих Cinara scolymis, англ. artichoke, франц. artichaut, італ. carciofo, в народі носить назву "бовдур", батьківщина якого спочатку знаходилася у Північній Африці і Середньому Сході, звідки в XVI столітті він потрапив в Європейське Середземномор'я.
Завдяки своєму благородному терпко-тонкому смаку, артишок з давніх часів вважався особливою овочевою культурою, яку цінували як делікатес ще древні єгиптяни і римляни. У Франції в 18 столітті артишоки були привілеєм аристократії і не в останню чергу тому, що їм придавались властивості афродізіака, втім, додаються до сих пір.
В артишоку містяться важливі корисні речовини, наприклад, кальцій, білок, залізо, провітамін А, вітамін Ст. Завдяки позитивному впливу на печінку, шлунок, і жовчний міхур артишоки вважаються дуже корисними, так само їм приписують властивості, сприяють травленню, виведенню токсинів і холестерину з організму.
В Італії люблять артишоки, начинені хлібними крихтами, сиром, оливками, зеленню, м'ясом, шинкою. Артишок «по-Римськи» містить пряну начинку з хлібних крихт, оливок і зелені.
- Як з'явився традиційний бальзамічний оцет Модени DOP?Приготування Традиційного Бальзамічного Оцту з Модени проходить в три етапи: етап підготовки вивареного (увареного) мустьє; етап спиртової та оцтової ферментації, і процес дозрівання і старіння.Як з'явився традиційний бальзамічний оцет Модени DOP?
- Як оливки стають оливковою олієюНа перший погляд оливкова олія це просто вичавлений "сік" оливок. Але насправді, щоб отримати олію високої якості, слід дотримуватися високих стандартів на всіх етапах. Докладніше в статті.Як оливки стають оливковою олією